Hoppa till innehåll

WIEPRZOWINA

Emisje

440

kg CO2e

PRZEŚLEDŹ NASZE OBLICZENIA

Kilknij na rozwijane tytuły, aby prześledzć każdy etap obliczeń

Aby obliczyć emisję gazów cieplarnianych wynikającą z codziennego spożywania wieprzowiny i ziemniaków przez rok, pomnożyliśmy ilość żywności, którą trzeba wyprodukować przez współczynniki emisji dla poszczególnych produktów spożywczych. Założyliśmy, że posiłek składa się ze 150 g odkostnionej wieprzowiny oraz 300 g obranych ziemniaków.

Roczne spożycie wieprzowiny i ziemniaków obliczamy, mnożąc dzienne spożycie tych produktów przez liczbę dni w roku.

150 g wieprzowiny dziennie x 365 dni w roku ≈ 54,8 kg rocznie
300 g ziemniaków dziennie x 365 dni w roku ≈ 109,5 kg rocznie

Zgodnie z obliczeniami roczne spożycie tych produktów przy poczynionych założeniach to 54,8 kg wieprzowiny i 109,5 kg ziemniaków. Ilości te odnoszą się do elementów rzeczywiście spożytych, czyli wieprzowiny bez kości oraz ziemniaków bez skórki.

Aby zaspokoić powyższe zapotrzebowanie, trzeba wyprodukować więcej żywności, uwzględniając odpady i straty materiałowe w łańcuchu dostaw między producentami a konsumentami. Odpady i straty materiałowe to ilość wyprodukowanej żywności, która z różnych powodów nie zostaje spożyta. Aby uzyskać dokładny obraz wpływu, jaki ma na klimat wyprodukowanie danego produktu spożywczego, trzeba uwzględnić emisję generowaną także przez te elementy, które nie zostaną spożyte. W obliczeniach zastosowano następujące współczynniki odpadów: 

– Odpady wieprzowe 17%
Odpady ziemniaczane: 53%

Powyższe współczynniki reprezentują średnie wartości dla przemysłu spożywczego w Europie i obejmują odpady produkowane na poziomie producentów, hurtowników i konsumentów. Jeśli współczynnik odpadów wieprzowych wynosi 17%, to znaczy, że 17% mięsa rzeźnego nie zostaje spożyte (w tym kości oraz mięso niespożywane z innych powodów). Redukcja o 17% daje nam współczynnik modyfikacji (1 – 0,17). Ilość wieprzowiny (z kośćmi), którą trzeba wyprodukować liczy się zatem dzieląc ilość odkostnionej, przeznaczonej do spożycia wieprzowiny przez powyższy współczynnik modyfikacji. W ten sam sposób oblicza się ilość koniecznych do wyprodukowania ziemniaków (ze skórką).

54,8 kg / (1 − 0,17) ≈ 66 kg wieprzowiny
109,5 kg / (1 − 0,53) ≈ 233 kg ziemniaków

Zgodnie z powyższymi obliczeniami, aby jedna osoba mogła codziennie przez rok zjadać posiłek składający się z wieprzowiny i ziemniaków, trzeba wyprodukować 66 kg wieprzowiny z kośćmi i 233 kg ziemniaków.

Emisję gazów cieplarnianych z produkcji żywności obliczamy, mnożąc całkowitą ilość wyprodukowanej wieprzowiny i ziemniaków przez współczynniki emisji dla poszczególnych produktów.

– Współczynnik emisji dla wieprzowiny: 5,90 kg CO2e na kg ubitej wieprzowiny z kośćmi
– Współczynnik emisji dla ziemniaków: 0,22 kg CO2e na kg zebranych ziemniaków ze skórką

Współczynniki emisji dla wieprzowiny i ziemniaków obejmują emisje pochodzące z hodowli trzody chlewnej, uprawy ziemniaków, produkcji paszy dla zwierząt, produkcji surowców wejściowych, przetwarzania i transportu.

66 kg wieprzowiny rzeźnej rocznie × 5,90 kg CO2e na kg mięsa ≈ 389 kg CO2e rocznie
233 kg ziemniaków rocznie × 0,22 kg CO2e na kg ziemniaków ≈ 51 kg CO2e rocznie

Całkowitą emisję policzyliśmy sumując emisje pochodzące z produkcji wieprzowiny i ziemniaków.

389 + 51 kg CO2e rocznie = 440 kg CO2e rocznie

Zgodnie z równaniem poziom całkowitej emisji gazów cieplarnianych wynosi 440 kg CO2e rocznie.