Hoppa till innehåll

BURGER WEGE

sojowy

Emisje

120

kg CO2e

PRZEŚLEDŹ NASZE OBLICZENIA

Kilknij na rozwijane tytuły, aby prześledzć każdy etap obliczeń

Aby obliczyć emisję gazów cieplarnianych wynikającą ze spożywania wegetariańskiego burgera codziennie przez rok, pomnożyliśmy ilość żywności, którą trzeba wyprodukować, przez współczynniki emisji dla poszczególnych produktów spożywczych. Założyliśmy, że burger składa się ze 100 g sojowego substytutu mięsa oraz 60 g chleba.

Roczne spożycie chleba i sojowego substytutu mięsa oblicza się, mnożąc dziennie spożywane ilości przez liczbę dni w roku.

60 g chleba dziennie x 365 dni w roku = 21,9 kg rocznie 
100 g sojowego substytutu mięsa x 365 dni w roku = 36,5 kg rocznie

Zgodnie z obliczeniami roczne spożycie tych produktów przy poczynionych założeniach to 21,9 kg chleba i 36,5 kg sojowego substytutu mięsa. Wartości te odnoszą się do ilości faktycznie spożytych.

Aby zaspokoić powyższe zapotrzebowanie, trzeba wyprodukować więcej żywności, uwzględniając odpady i straty materiałowe w łańcuchu dostaw między producentami a konsumentami. Odpady i straty materiałowe to ilość wyprodukowanej żywności, która z różnych powodów nie zostaje spożyta. Aby uzyskać dokładny obraz wpływu, jaki ma na klimat wyprodukowanie danego produktu spożywczego, trzeba uwzględnić emisję generowaną także przez te elementy, które nie zostaną spożyte. W obliczeniach zastosowano następujące współczynniki odpadów:

– Odpady z pieczywa:  37%
– Odpady sojowe: 17%

Powyższe współczynniki reprezentują średnie wartości dla przemysłu spożywczego w Europie i obejmują odpady produkowane na poziomie producentów, hurtowników i konsumentów. Odpady z pieczywa na poziomie 37% oznaczają, że nie spożywa się 37% wyprodukowanego chleba. Redukcja o 37% daje nam współczynnik modyfikacji (1 – 0,37). Ilość chleba, którą trzeba wypiec, oblicza się dzieląc ilość chleba spożywanego przez powyższy współczynnik. Tak samo oblicza się ilość sojowego substytutu mięsa, które trzeba wyprodukować. 

21,9 kg/(1 − 0,37) ≈ 34,8 kg chleba
36,5 kg/(1 − 0,17) ≈ 44,0 kg sojowego substytutu mięsa

Zgodnie z powyższymi obliczeniami, aby jedna osoba mogła codziennie przez rok zjadać wegetariańskiego burgera, trzeba wyprodukować 34,8 kg chleba i 44,0 kg sojowego substytutu mięsa.

Emisję gazów cieplarnianych z produkcji żywności obliczamy, mnożąc całkowitą ilość wyprodukowanego chleba i sojowego substytutu mięsa przez ich współczynniki emisji.

– Współczynnik emisji dla chleba: 0,80 kg CO2e na kg
– Współczynnik emisji dla sojowego substytutu mięsa: 2,14 kg CO2e na kg

Współczynniki emisji uwzględniają emisje z uprawy pszenicy i soi, produkcji surowców wejściowych, przetwórstwa i transportu. 

34,8 kg chleba rocznie × 0,80 kg CO2e na kg chleba ≈ 28 kg CO2e rocznie
44,0 kg sojowego substytutu mięsa rocznie × 2,14 kg CO2e na kg substytutu ≈ 94 kg CO2e rocznie

Całkowitą emisję oblicza się jako sumę emisji pochodzących z produkcji chleba i sojowego substytutu mięsa.

28 + 94 kg CO2e rocznie = 122 kg CO2e rocznie

Całkowite oddziaływanie na klimat wynosi w tym przypadku 122 kg CO2e rocznie. Na karcie liczba ta została zaokrąglona do 120 kg CO2e.