WOŁOWINA

PRZEŚLEDŹ NASZE OBLICZENIA
Kilknij na rozwijane tytuły, aby prześledzć każdy etap obliczeń
Aby obliczyć emisję gazów cieplarnianych wynikającą z codziennego spożywania wołowiny i ziemniaków przez rok, pomnożyliśmy ilość żywności, którą trzeba wyprodukować przez współczynniki emisji dla poszczególnych produktów spożywczych. Założyliśmy, że posiłek składa się ze 150 g odkostnionej wołowiny oraz 300 g obranych ziemniaków.
Roczne spożycie wołowiny i ziemniaków obliczamy, mnożąc dzienne spożycie tych produktów przez liczbę dni w roku.
150 g wołowiny dziennie x 365 dni w roku ≈ 54,8 kg rocznie
300 g ziemniaków dziennie x 365 dni w roku x 109,5 kg rocznie
Zgodnie z obliczeniami roczne spożycie tych produktów przy poczynionych założeniach to 54,8 kg wołowiny i 109,5 kg ziemniaków. Ilości te odnoszą się do elementów rzeczywiście spożytych, czyli wołowiny bez kości oraz ziemniaków bez skórki.
Aby zaspokoić powyższe zapotrzebowanie, trzeba wyprodukować więcej żywności, uwzględniając odpady i straty materiałowe w łańcuchu dostaw między producentami a konsumentami. Odpady i straty materiałowe to ilość wyprodukowanej żywności, która z różnych powodów nie zostaje spożyta. Aby uzyskać dokładny obraz wpływu, jaki ma na klimat wyprodukowanie danego produktu spożywczego, trzeba uwzględnić emisję generowaną także przez te elementy, które nie zostaną spożyte. W obliczeniach zastosowano następujące współczynniki odpadów:
– Odpady wołowe: 17%
– Odpady ziemniaczane: 53%
Powyższe współczynniki reprezentują średnie wartości dla przemysłu spożywczego w Europie i obejmują odpady produkowane na poziomie producentów, hurtowników i konsumentów. Jeśli współczynnik odpadów wołowych wynosi 17%, to znaczy, że 17% mięsa rzeźnego nie zostaje spożyte (w tym kości oraz mięso niespożywane z innych powodów). Redukcja o 17% daje nam współczynnik modyfikacji (1 – 0,17). Ilość wołowiny (z kośćmi), którą trzeba wyprodukować liczy się zatem dzieląc ilość odkostnionej, przeznaczonej do spożycia wołowiny przez powyższy współczynnik modyfikacji. W ten sam sposób oblicza się ilość koniecznych do wyprodukowania ziemniaków (ze skórką).
54,8 kg / (1 − 0,17) ≈ 66,0 kg wołowiny
109,5 kg / (1 − 0,53) ≈ 233 kg ziemniaków
Zgodnie z powyższymi obliczeniami, aby jedna osoba mogła codziennie przez rok zjadać posiłek składający się z wołowiny i ziemniaków, trzeba wyprodukować 66,0 kg wołowiny z kośćmi i 233 kg ziemniaków.
Emisję gazów cieplarnianych z produkcji żywności obliczamy, mnożąc całkowitą ilość wyprodukowanej wołowiny i ziemniaków przez współczynniki emisji dla poszczególnych produktów.
– Współczynnik emisji dla wołowiny: 37 kg CO2e na kg ubitej wołowiny z kośćmi
– Współczynnik emisji dla ziemniaków: 0,22 kg CO2e na kg zebranych ziemniaków ze skórką
Współczynniki emisji dla wołowiny i ziemniaków obejmują emisje pochodzące z hodowli bydła, uprawy ziemniaków, produkcji paszy dla zwierząt, produkcji surowców wejściowych, przetwarzania i transportu.
66,0 kg wołowiny rzeźnej rocznie × 37 kg CO2e na kg mięsa ≈ 441 kg CO2e rocznie
233 kg ziemniaków rocznie × 0,22 kg CO2e na kg ziemniaków ≈ 51 kg CO2e rocznie
Całkowitą emisję policzyliśmy sumując emisje pochodzące z produkcji wołowiny i ziemniaków.
2441 + 51 kg CO2e rocznie = 2492 kg CO2e rocznie
Z równania wynika, że emisja ze zużycia energii wynosi 2492 kg CO2e rocznie. Na karcie wartość ta została zaokrąglona do 2500 kg CO2e.