Hoppa till innehåll

DIETA MIESZANA

przeciętna dla UE

Emisje

1 400

kg CO2e

PRZEŚLEDŹ NASZE OBLICZENIA

Karta odnosi się do przeciętnego spożycia na osobę w Europie. Emisję policzyliśmy na podstawie danych dotyczących spożycia (ile żywności jest faktycznie spożywane), odpadów (żywność marnowana pomiędzy procesem produkcji a konsumpcją) i wpływu na klimat w przeliczeniu na kilogram wyprodukowanej żywności. Wpływ przeciętnej diety mieszanej na klimat obliczyliśmy, mnożąc łączną ilość żywności, którą trzeba wyprodukować przez współczynniki emisji dla wszystkich produktów spożywczych spożywanych w ciągu roku przez przeciętnego konsumenta, w przeliczeniu na kilogram żywności. Założyliśmy, że dieta spełnia zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Oparliśmy się na badaniach nad wpływem różnych diet na klimat (Bryngelsson i in. 2016a).

Współczynniki emisji dla poszczególnych produktów zostały obliczone z użyciem modelu obliczeń opracowanego przez naukowców z Uniwersytetu Technicznego Chalmersa w Szwecji (model zostanie wkrótce opublikowany). Uwzględniono straty i odpady produkowane na poziomie producenta, hurtowni i konsumenta. Więcej informacji na temat sposobu obliczania współczynników odpadów oraz źródeł, na których są one oparte, można znaleźć w rozdziale S1.2 badania Bryngelsson i in. (2016b). W przypadku żywności importowanej policzyliśmy emisje z importu. Nie uwzględnialiśmy emisji z transportu pomiędzy sklepem a domem konsumenta, jak również emisji generowanych podczas gotowania.